Miljø og gjenbruk

I byggeprosessen har det vært fokus på å redusere klimagassutslippene og å lage et så miljøvennlig bygg som mulig. Det har også vært viktig for Knuden å gjenbruke så mye som mulig for å redusere utslipp og utgifter.

  • Knuden har redusert klimagassutslippene i byggets levetid med 2200tonn*. Dette tilsvarer ca 2200 turer med bensinbil langs hele Norges kystlinje. Det har vi klart ved å velge gode materialer og energiløsninger, og ved å ha en fossilfri byggeplass med redusert avfallsmengde. *sammenliknet med referansebygg
  • På taket er det 200 m2 med solcellepaneler. Disse dekker ca. 15%-20% av byggets energibehov.
  • I bygget er det brukt 2100 m3 med lavkarbonbetong klasse A. Det gir 30-40% lavere utslipp enn standard betong.

– «Det har vært viktig for oss å skape et klimavennlig bygg og byggeplass. Vi har også vært nøye på avfallssortering. Dette har resultert i 30 kilo avfall, som er lavt kontra det som er på en tradisjonell byggeplass. I tillegg har vi valgt løsninger der vi bruker elektrisk oppvarming og tørking for å redusere CO2-utslipp», sier prosjektleder Erik Sandsmark. 

Gjenbruk og redesign 
Kulturskolen har gjenbrukt mange møbler fra våre gamle lokaler i Musikkens Hus ved hjelp av redesign og god hjelp fra interiørarkitekt Belinda Bjerke fra Alma Eik Arkitektur og Interiørdesign. Noen av møblene som er gjenbruk uten endringer er kontorstoler, pulter, kantinestoler, møteromsstoler og hyller. 

– «Gjenbruk kan være vakkert! Vi har blant annet fått trukket om stoler til Samspillrom og spør du meg ble det hundre ganger vakrere enn om det hadde vært et flunkende nytt produkt», sier interiørarkitekt Belinda Bjerke.

Kulturskolen kartla alt av løst inventar før Bjerke gjorde en vurdering av hvert produkt. Noe som var nyttig i prosessen var å testplassere møbler i det nye bygget for å se om det passet inn med størrelser, stil og funksjon. Slik ble også enkelte produkter valgt gjenbrukt, selv om de i utgangspunktet ikke var planlagt å ta med videre til Silokaia.

Besparelser og klimaregnskap på gjenbruk
En EPD (Environmental Product Declaration) er et kortfattet tredjeparts verifisert og registrert dokument med transparent og sammenlignbar informasjon om produkters miljøprestasjon gjennom hele livssyklusen. Knudens EPD på de produkter vi har erstattet i størst volum ved gjenbruk har blitt kartlagt. I kroner ble det spart ca 800.000,- ved å benytte gjenbruk og/eller plassbygge møbler istedenfor å fylle alle rom opp med nytt løst inventar. Spesielt kunstavdeling ved kulturskolen var tidlig ute med flytting av eksisterende verksted (hyller/småbord etc.) og innhold for å teste ut hva som fungerte. Dette sparte også mange små beløp. Noen kontorer og mindre møterom ble også fylt opp med gjenbruksmøbler da de ble flyttet til bygget tidlig, og vi alle oppdaget at de «gled» inn i palett og materialitet.
Beregninger viser at Knuden har spart 4,23 tonn CO2-ekvivalenter ved å gjenbruke i stedet for å kjøpe nytt. I tillegg kommer besparelser på transport. Det tilsvarer 12 ganger avstand i luftlinje fra Kristiansand til Nordkapp med bensinbil.

Nytt hjem for gamle møbler
Mange av møblene som var til overs fra Musikkens Hus og som ikke ble brukt på Silokaia, har blitt omplassert til andre enheter i kommunen gjennom klimasats-prosjektet «Ta vare på ressursene- Agder».  
– Det er stort potensiale for å redusere klimagassfotavtrykket ved å ombruke mer og kaste mindre, sier klima- og miljørådgiver Anne Line Gangså Tørresen. Hun er prosjektleder for klimasats-prosjektet og har brukt Knuden som pilot for å kartlegge hvordan kommunen kan bli enda bedre på ombruk av møbler. – Redesign, reparasjoner og vedlikehold vil være viktig for å forlenge møblenes levetid, sier hun. 

Bilder

Video