Bygget og arkitekturen
Knuden - Kristiansand kulturskole sitt hovedkvarter stod ferdig i 2022.
ARKITEKTUREN
Arkitekter: Mestres Wåge Arkitekter AS, BAX studio SLP og Mendoza Partida Arquitectos SLP Bernt.
Lokasjon
Kulturskolen KNUDEN er nærmeste nabo til Kunstsilo og Kilden Teater og Konserthus og vil være en nøkkelaktør i det framtidige Kulturkvartalet i Kristiansand. Kulturskolen tar Siloens og Kildens monumentale dimensjoner ned til Kanalbyens mindre skala. Bygningsvolumet er plassert med tanke på å bryte ned skala samt knytte relasjoner med omgivelsene og slik danne grunnlag for et variert og sammensatt byliv i byrom med ulike romlige, programmatiske og klimatiske karaktertrekk.
Materialstrategi
Den nye kulturskolen i Kristiansand er bygget med bruk av tradisjonelle materialer. Teatersaler, musikkrom og øvingsrom er kledd med stående brettevegger av eik som gir spredning av lyd. Dette konseptet er tatt med ut i fasaden der den stående panelte kledningen er laget i trekkspillstruktur som vil spre lyden som treffer bygget. Materialbruken på utsiden knytter seg på denne måten til - og uttrykker noe om byggets funksjon. Vertikaliteten i fasaden relaterer seg også til fasadeinndelingen i nabobyggene Kilden teater- og Konserthus og Kunstsiloen. Valg av kledning knytter seg både til lokal byggeskikk, nabobygg og byggets bruk, samtidig som materialene har lavt miljømessig fotavtrykk.
Innsiden
Kulturskolen er inndelt i tre deler - østfløyen, vestfløyen og mellomfløyen. Bygget har fem etasjer samt kjelleretasje. I øst- og vestfløyen ligger kulturskolens hovedfunksjoner. Mellomfløyen utgjør en romslig foajé, vrimleareal og hovedtrapp som gjør det lett å orientere seg i bygget. I femte etasje er det meste av kulturskolens tekniske rom plassert. Det ble arbeidet bevisst med transparanse og åpninger for å eksponere kulturskolens indre liv, for å vise aktivitetene i de ulike rommene, både for interne relasjoner, men også for å eksponere et bygg med et levende miljø for brukere og besøkende.
HISTORIKK
- 2016: Det ble arrangert en åpen internasjonal arkitektkonkurranse, der Mestres Wåge Arquitectes, Mendoza Partida og BAX fra Spania ble valgt som arkitekt for Knuden og Kunstsilo.
- 2017: Vinnerutkastet ble bearbeidet etter innspill fra byggherre (Kristiansand kommune) og brukerkoordinatorer (Tarjei Fjørtoft og Karoline Rise Nøstdal ved Knuden), ved bruk av rådgivere og annen spisskompetanse. Dette resulterte i at behovene i bygget, hvor store rom man trengte og så videre i kulturskolen ble jobbet videre med (volumstudie). Med utgangspunkt i vinnerutkastet vedtok bystyret i Kristiansand 29.03.2017 å plassere den fremtidige kulturskolen til Silokaia.
- 2018: Kruse Smith signerte kontrakt med Kristiansand Eiendom om samhandlingsfase for forprosjekt for ny kulturskole. Rambøll ble engasjert av Kruse Smith for å ivareta lyden i rommene (akustisk prosjektering). Kruse Smith ble valgt som totalentreprenør og samhandlingsfasen ble startet fra oktober 2018.
- 2019: Bystyret vedtok at den nye kulturskolen skulle bygges samtidig med Kunstsilo. Samhandlingsfasen var ferdig i april 2019. Kommunen inngikk kontrakt med Kruse Smith om gjennomføringsfasen (detaljprosjektering og byggefase). Det ble jobbet videre med rådgivere på hvert fag i byggeprosjektet, også her med god og tett dialog med byggherre og brukerkoordinatorer.
- 2020: Første spadetak ble tatt på Silokaia 26. mai 2020. Koronapandemien førte til at møter ble digitale og en del befaringer ble forsinket. Likevel fulgte byggeprosessen oppsatt tidsskjema.
- 2021: Kommunens kunstutvalg landet på den lokale kunstneren Erik Pirolt til å utsmykke bygget. Brukerkoordinatorer engasjerer Alma Eik Arkitektur og Interiørdesign i prosjektet.
- 2022: Kristiansand kommune overtok bygget i mars. Mange viste interesse for det nye bygget, både kommunens brukergrupper og andre kulturinstitusjoner, arkitekter, rådgivere og flere. Det ble derfor gjennomført mange befaringer og omvisninger i det nye kulturskolebygget. Knuden ble åpnet til skolestart i august og offisiell åpning av bygget er i oktober 2022.
Video